2009. november 10., kedd

A kertészkedés...

A kert az otthonunk egy fontos része, ezért nem árt soha tudni egy két jó dolgot a kertészkedésről. A következő cikkekben szó lesz a kertépítésről, kertészetről, kertrendezésről és így tovább...

A kertészet legfontosabb tevékenységei között van a növények gondozása, ápolása tenyésztése és fenntartása. A kertészet gyakorlatilag az emberrel egy idős tevékenység, mivel a növényekkel az ember már az őskor óta szoros kapcsolatban állt. A növény tápanyagot és vitaminokat ad, így például a gyümölcsök és a zöldségek és fűszerek is a kertészetnek köszönhetőek. Ezek mellett azonban a dísznövények szempontjából is nagyon jelentős a kertészet. A kertészet sok embernek a hobbija, amit szabadidejében szívesen csinál és ráadásul, ha az ember jó kertész azzal az udvarát, lakása környékét illetve belsejét is meséssé tudja varázsolni.

A kertészet első feljegyzett nyomait először Egyiptomban találták meg a kutatók. Az is kiderült, hogy az egyiptomiak nagyon magas fokon értettek a kertészethez, növényekhez és azok termesztéséhez. Az egyiptomiak első sorban a csatornák építésével öntözték a kertjeiket, amit nagyon hatásos módon csináltak, olyan jól, hogy Egyiptom élelmének a közel 90%-át a növénytermesztésből érték el. A kertészek elsősorban, gyümölcsöket és zöldségeket termesztettek, mint a hagyma, narancs, banán, dinnye és retek. A kertészet tehát egy csodálatos dolog, ami az ember nagyon közeli tevékenysége a mai napig is, de nem csak az élelemszerzés szempontjából, hanem a szépség és a hobbi szintjén is. A kertészetnek ugyan is van egy díszkertészet ága is.

Amerikában például sok helyen rendeznek a legszebb kert versenyeket egyes államokban, ahol a legszebb kertek tulajdonosai komoly nyereményekben részesülnek. Tulajdonképpen az esőerdő írtások által egyre több és több virág és egyedi növény pusztul el, amelyek újranövesztésével és kitermesztésével a kertészek foglalkoznak. Egy dolgot, mindenki tud, ha egy fát kivágnak azt újra is illik és kell ültetni. A növények a bolygónk életadói, ők termelik az élethez alapvető fontosságú oxigént közismert nevén O2-t. A kertészet persze a korral együtt fejlődik, hiszen egyre több jobbnál jobb kertészeti eszköz és eljárás jön létre.

Kezdetben a kertészetben csak kaszát, kapát é ásókat használtak, de mára már rendkívül sok speciális kertészet eszközünk is van. Akit érdekel a kertészet az rengeteg jobbnál jobb kertészeti témával és kertészettel foglalkozó oldalt olvashat, ahol mindent megtalál. A kertészet egy igen keresett és érdekelt dolog hazánkban is. Magyarország történetében a kertészet, mint konkrét jelenség az első királyaink koraira vezethető vissza. Már Árpád korában is igen figyelemreméltó királyi kertek voltak. Kertek és bokrok díszítik ezek mellett a legtöbb kastély és vár udvarát is, melyek szépsége és fennmaradása a kertészet és a kertészek munkája nélkül nem lenne ma jelen.

A gazdagabb emberek, akiknek nagy villáik vannak a kertek gondozására például külön kertészeket bérelnek fel. A kertészet tehát egy szakmai ágat is képvisel a neve mögött. A kertész szakma kitanulása ugyan nem könnyű, de egy jövedelmező szakmának tekinthető. A kertészet szempontjából már egyre többen alakítanak ki a ház körül téli kerteket, melyek remek hangulatot adnak és sokan a fóliasátrakban termesztik a növényeket, amelyek télen és nyáron egyaránt termést hoznak. A növényeknek sok figyelemre és gondozásra van szükségük amelyre a kertészet tudja az összes fortélyt és technikát.

A legszebb kertészeti egyesületek és kertek egyébként Hollandiában találhatók. Hollandiát a kertek és a virágok országának is nevezik. Magyarország legjellegzetesebb virágai az ibolya és a hóvirág, míg máshol a rózsa és a nárcisz, kardvirág dominál. A legszebb virágokat nem csodálhatnánk meg eme remek művelet a kertészet és a kertészek munkája nélkül. Köszönöm, hogy elolvasta a kertészet című oldalamat és sok sikert a további kertészkedéshez a továbbiakban is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése