2009. november 10., kedd

Virág a kertben...

A virágok királynőjeként emlegetett rózsa valójában a virágok királynője. A rózsa nem csak szép, de a legjellegzetesebb és legjobb illatú virágok egyike is. A rózsa alapjában egy szúrós és bökős virág, de ez teszi a rózsát valójában elérhetőnek és egyben megfoghatatlannak is. A rózsa remekül szolgál esküvők és ünnepségek díszítőelemeként és ezek mellett a rózsa a romantika és a szeretet virágának hírnöke és képviselője is egyben.A virág a kedvesség, a szerelem és a szépség jelképe. Virág rengeteg fajta lehet. A kardvirágoktól kezdve egészen az egzotikus virágokig a virágok faja sokrétű. A virág nemcsak szép, de remek illata is van. Nem gondolnánk, de a legtöbb parfüm illatát a növényekből és a virágok illatából nyerik ki. Magyarországon a hóvirág és a rózsa és a tulipán a legjellegzetesebb virágfajták. Egy jó virágboltban mindig a legjobb kiszolgálást kaphatjuk. A virág mindig egy nagyszerű ajándék az év bármely napján, amellyel szeretetünket és kedvességünket mutathatjuk ki.

Én ebben a cikkben a virágok mellett a rózsákról szeretnék részletesebben írni. A rózsa a rózsafélék családjába tartozik. A rózsa kétszikű növény, virág. A gyepűrózsa és a csipkerózsa a napjainkban nemesített rózsafajok ősének tekinthetők. A gyepjűrózsából mellesleg a 19. században több, mint ezer új fajtát hoztak létre a virág és rózsanemesítők. Láthatjuk tehát, hogy a rózsának rengeteg alfaj és mellékfaja is létezik, amit egyszerű keresztezéssel is növeszthetünk, szaporíthatunk. A rózsa egy gyönyörű virág. A legszebb virágként ismerjük. A rózsa rendszerint két színben pompázik. A rózsa lehet fehér vagy vörös rózsa. A mai kertek legnevezetesebb virágai a nemes rózsafajták. A rózsák fajtája rendkívül sok, tudomásom szerint közel 8000féle rózsafaj van a katalógus szerint. A rózsa felhasználása rendkívül sokrétű.

A rózsát a kertben növeszthetjük, mint simán virág és így lesz egy csodás rózsákból álló virágoskertünk, de fel is lehet a falra futtatni a rózsát és rózsabokrokat is lehet nevelni. Az utóbbi időkben ezek mellett egyre jobban elterjed a lakásban tartott miniatűr és sok gondozást igénylő rózsák száma is. A rózsát tehát vágott virágként is sokan használják előszeretettel. Sokan nem tudják, de a rózsának szerepei vannak az egyes kultúrákban. Az emberiség történetében a rózsa már a kezdetektől kezdve fontos szerepet játszott, mint virág, vagy dísz. A legtöbb festő, szobrász vagy költő a rózsa témájául szolgált. Rengeteg a rózsa című versünk is. A rózsa ezek mellett a templomok ablakán látható díszfestmények ihletője volt és sok királyi udvar és vár díszítő virágaként is szolgált a rózsa. Egyes ókori perzsa mondások szerint a rózsát a virágok királynőévé maga Allah jelölte és sok indiai mese szerint a szépség királynője Laksmi a rózsabimbókból született meg.

Az erkölcs és a különleges vagy nemesei tett jelképe volt a rózsa a római kultúrában. Láthatjuk tehát, hogy a rózsa nem csak egy virág, hanem egyben a kultúra és sokszor a vallások és mesék, cselekedetek fontos része volt. A rózsa kultúra mellet, most beszéljünk kicsit a rózsák ültetéséről. A rózsa ültetése alapjában véve egyáltalán nem igényel nagy szakértelmet. A rózsa szerencsére minden fajta talajban remekül fejlődni képes. A rózsák termesztésére azonban a legalkalmasabb a finom szemcséjű, porhanyós talaj, ami könnyedén átengedi a vizet és a napsütötte helyek. A fény és a jó vízáteresztő talaj tehát a kulcsa a rózsatermesztésnek.

A rózsák ültetésének az ideje ősszel és tavasszal jön el. A rózsákat köztudottan metszeni kell ezért a hibrid rózsákat mindig meg kell metszeni kora tavasszal. A rózsa metszésének az egyik alapszabálya, hogy a nagyobb és erősebb metszés gyorsabb és látványosabb növekedést is hoz. A rózsák teleltetésére is figyelni kell. Ilyenkor a rózsa tövét 10-20 cm vastagon fedjük be földdel. Ez a teleltetés főleg a vadrózsákra nem igaz, mert a vadrózsa remekül helyt áll a fagynak és hidegnek. A rózsa illata egyébként erős és jellegzetes illattal rendelkezik, amely hatással van az ember érzelmeire és közérzetére. A rózsa illata sokféle lehet. Rendszerint 20-25féle rózsaillatot különböztetünk meg. Végezetül köszönöm, hogy elolvasta a rózsa virágáról, ültetéséről és a rózsa illatáról és kultúrájáról szóló cikkemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése